Copyright 2025 - Custom text here

 

składniki:

 

jedno awokado dojrzałe

jedna sztuka czerwonej chilli

jeden pomidor

pół czerwonej cebuli

szczypta soli

szczypta pieprzu

liście kolendry

sok z dwóch limonek

 

Z awokado usunąć pestkę i wycisnąć do miseczki. Pokroić drobno czerwone chill dodać do awokado. pokroić pomidora w kostkę dodać do miseczki, a czerwoną cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miseczki. Dodać sól, pieprz i liście kolendry. Przekroić limonki na pół  wycisnąć sok do miseczki. Na koniec rozgnieść wszystko widelcem.

składnik:

1kg ugotowanych ziemniaków

2 jajka

sól

ok.240 g mąki ziemniaczanej

 

 

wykonanie:

Ziemniaki musimy ugotować i pognieść. Dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Zagniatamy niewielkie kulki, gdzie w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy 15-20 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Ugotowane kluseczki podajemy z ulubionym sosem.

 

składniki:

kubek ryżu basmati

ok. łyżki masła

pół cebuli

ząbek czosnku

pół łyżki kurkumy

 

wykonanie:

Na patelnie dodaje masło, cebule i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaje kurkumę, wszystko mieszam. Następnie gotuje ryż w stosunku 2-1 na patelnię dodaje kubek ryżu i dwa kubki wody, przykrywam pokrywką i gotuje ok.12 minut.

 

składniki:

jajko

czubata łyżka mąki pszennej

dwie łyżki serka wiejskiego

dwie pieczarki

pomidor

plasterek szynk

ok. 15g sera żółtego

 

wykonane:

 

Do miski dodaje jajko, łyżkę mąki razowej i dwie łyżki serka wiejskiego wszystko razem mieszam. Pieczarki obieram, kroje w cienkie plasterki a następnie drobno siekam, to samo robię z pomidorem oraz szynką, wszystko razem dokładnie mieszam. Placuszki nakładam na patelnie i smażę bez dodatku oleju. Po kilku minutach można je przewrócić na drugą stronę. Zbieram placuszki, wyłączam moc kuchenki a patelnię posypuję patelnie startym serem po chwili nakładam placuszki na patelnie które ładnie wiążą się z serem. Podaje z jogurtem naturalnym i miksem sałat.

składniki:

dwa lub trzy liście laurowe

szczyptę soli

łyżka oliwy

 

Aby zrobić oliwę laurową w domowych warunkach wystarczy wrzucić dwa, trzy liście laurowe do moździerza dodać szczyptę soli i łyżkę oliwy a następnie ubić, wymieszać. Taką oliwę można dodać np do szybkich pikli z chilli.

 

składniki:

różnokolorowe chilli (czerwone, zielone, żółte)

biały ocet winny (jabłkowy lub bardziej tradycyjnie ryżowy)

szczypta białego cukru i soli

 

Kolorowe chilli układam obok siebie i kroje na cienkie paseczki (nie usuwam nasionek). Do miseczki wlewam biały ocet winny (jabłkowy lub bardziej tradycyjnie ryżowy).

Następnie do miseczki dodaje szczyptę białego cukru i soli aby zrównoważyć smak, mieszam zawartość. Gdy cukier i sól się rozpuszczą wrzucam pokrojone chilli i mieszam.

 Opcjonalnie

Możesz zrobić pikle z oliwą laurową link podaje tutaj

 

 

składnik:

11 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

250 ml ciepłego mleka

530 g mąki pszennej

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

łyżeczka soli

 

wykonanie:

Drożdże rozdrobnić, dodać do nich cukier i zalać mlekiem wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i jogurt. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ugnieść ciasto by wyszło z niego powietrze i podzielić na równe części a następnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm uprzednio podsypując odrobiną mąki. Rozgrzać patelnię i smażyć na suchej powierzchni. Obserwować uważnie gdy pojawią się pęcherzyk powietrza przewrócić na druga stronę i jeszcze przez chwilę smażyć. Aby chlebek był mięciutki dłużej zaraz po zabraniu go z patelni posmaruj miękkim masłem z dodatkiem np.kolendry.

 

 

 

 

farfalle z grzybami

składniki dania:

ok.30g suszonych grzybów

oliwa

2 ząbki czosnku

pasta harrisa (pasta z czerwonych suszonych chilli)

ok.300 g pieczarek

świeże zioła u mnie tymianek

ok.300g makaronu u mnie farfalle

cytryna (sok i zesty)

świeża natka pietruszki

ok.200g serka wiejskiego

 

wykonanie:

Suszone grzyby wkładamy do szklani i zalewamy wrzątkiem w takim stopniu aby w całości je zakryć, odstawiamy na bok. Wlej ok. 3 łyżek oliwy na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę harrisa. Po chwili gdy czosnek się podsmaży dodaj pieczarki i podsmaż je. Następnie dodaj suszone grzyby wraz z wywarem. Dodaj listki tymianku podsmaż wszystko mieszając co jakiś czas. Teraz mamy czas na ugotowanie makaronu, należy zrobić to ze wskazaniami producenta, zajmuje to kilka minut. Grzyby po usmażeniu musimy zblendować na pożądana przez nas papkę, gdy warsz jest zbyt gesty można dodać trochę wody z gotowania makaronu w celu rozrzedzenia go. Po zmiksowaniu nasz farsz ląduje z powrotem na patelni , dodajemy do niego dwie chochle wrzącej wody z makaronu z dodatkiem oliwy i często mieszamy, doprawiamy do smaku. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go zostawiając pół szklanki wody z gotowania a następnie dodajemy do niego zesty z cytryny, sok i posiekaną natkę pietruszki, makaron ląduje na patelni, dodajemy wodę z makaronu a następnie serek wiejski i mieszamy go ze wszystkimi składnikami i podajemy.


 
 
Cześć !!! Zapraszam Cię do zapoznania się z moim serwisem w całości poświęcony jedzeniu. Znajdziesz tu wiele pomysłów na ciekawe posiłki i słodkości. Gotowanie to moja nowa pasja którą realizuje od ponad roku.
Można mnie znaleźć także w social mediach na instagramie  @kuchnia_solo.
 
f t g

© 2021 kuchnia–solo

Wszelkie prawa zastrzeżone.