składniki:
jedno awokado dojrzałe
jedna sztuka czerwonej chilli
jeden pomidor
pół czerwonej cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
liście kolendry
sok z dwóch limonek
Z awokado usunąć pestkę i wycisnąć do miseczki. Pokroić drobno czerwone chill dodać do awokado. pokroić pomidora w kostkę dodać do miseczki, a czerwoną cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miseczki. Dodać sól, pieprz i liście kolendry. Przekroić limonki na pół wycisnąć sok do miseczki. Na koniec rozgnieść wszystko widelcem.
składnik:
1kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
sól
ok.240 g mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Ziemniaki musimy ugotować i pognieść. Dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Zagniatamy niewielkie kulki, gdzie w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy 15-20 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Ugotowane kluseczki podajemy z ulubionym sosem.
składniki:
kubek ryżu basmati
ok. łyżki masła
pół cebuli
ząbek czosnku
pół łyżki kurkumy
wykonanie:
Na patelnie dodaje masło, cebule i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaje kurkumę, wszystko mieszam. Następnie gotuje ryż w stosunku 2-1 na patelnię dodaje kubek ryżu i dwa kubki wody, przykrywam pokrywką i gotuje ok.12 minut.
składniki:
jajko
czubata łyżka mąki pszennej
dwie łyżki serka wiejskiego
dwie pieczarki
pomidor
plasterek szynk
ok. 15g sera żółtego
wykonane:
Do miski dodaje jajko, łyżkę mąki razowej i dwie łyżki serka wiejskiego wszystko razem mieszam. Pieczarki obieram, kroje w cienkie plasterki a następnie drobno siekam, to samo robię z pomidorem oraz szynką, wszystko razem dokładnie mieszam. Placuszki nakładam na patelnie i smażę bez dodatku oleju. Po kilku minutach można je przewrócić na drugą stronę. Zbieram placuszki, wyłączam moc kuchenki a patelnię posypuję patelnie startym serem po chwili nakładam placuszki na patelnie które ładnie wiążą się z serem. Podaje z jogurtem naturalnym i miksem sałat.
składniki:
dwa lub trzy liście laurowe
szczyptę soli
łyżka oliwy
Aby zrobić oliwę laurową w domowych warunkach wystarczy wrzucić dwa, trzy liście laurowe do moździerza dodać szczyptę soli i łyżkę oliwy a następnie ubić, wymieszać. Taką oliwę można dodać np do szybkich pikli z chilli.
składniki:
różnokolorowe chilli (czerwone, zielone, żółte)
biały ocet winny (jabłkowy lub bardziej tradycyjnie ryżowy)
szczypta białego cukru i soli
Kolorowe chilli układam obok siebie i kroje na cienkie paseczki (nie usuwam nasionek). Do miseczki wlewam biały ocet winny (jabłkowy lub bardziej tradycyjnie ryżowy).
Następnie do miseczki dodaje szczyptę białego cukru i soli aby zrównoważyć smak, mieszam zawartość. Gdy cukier i sól się rozpuszczą wrzucam pokrojone chilli i mieszam.
Opcjonalnie
Możesz zrobić pikle z oliwą laurową link podaje tutaj
składnik:
11 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml ciepłego mleka
530 g mąki pszennej
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać do nich cukier i zalać mlekiem wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i jogurt. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ugnieść ciasto by wyszło z niego powietrze i podzielić na równe części a następnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm uprzednio podsypując odrobiną mąki. Rozgrzać patelnię i smażyć na suchej powierzchni. Obserwować uważnie gdy pojawią się pęcherzyk powietrza przewrócić na druga stronę i jeszcze przez chwilę smażyć. Aby chlebek był mięciutki dłużej zaraz po zabraniu go z patelni posmaruj miękkim masłem z dodatkiem np.kolendry.
składniki dania:
ok.30g suszonych grzybów
oliwa
2 ząbki czosnku
pasta harrisa (pasta z czerwonych suszonych chilli)
ok.300 g pieczarek
świeże zioła u mnie tymianek
ok.300g makaronu u mnie farfalle
cytryna (sok i zesty)
świeża natka pietruszki
ok.200g serka wiejskiego
wykonanie:
Suszone grzyby wkładamy do szklani i zalewamy wrzątkiem w takim stopniu aby w całości je zakryć, odstawiamy na bok. Wlej ok. 3 łyżek oliwy na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę harrisa. Po chwili gdy czosnek się podsmaży dodaj pieczarki i podsmaż je. Następnie dodaj suszone grzyby wraz z wywarem. Dodaj listki tymianku podsmaż wszystko mieszając co jakiś czas. Teraz mamy czas na ugotowanie makaronu, należy zrobić to ze wskazaniami producenta, zajmuje to kilka minut. Grzyby po usmażeniu musimy zblendować na pożądana przez nas papkę, gdy warsz jest zbyt gesty można dodać trochę wody z gotowania makaronu w celu rozrzedzenia go. Po zmiksowaniu nasz farsz ląduje z powrotem na patelni , dodajemy do niego dwie chochle wrzącej wody z makaronu z dodatkiem oliwy i często mieszamy, doprawiamy do smaku. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go zostawiając pół szklanki wody z gotowania a następnie dodajemy do niego zesty z cytryny, sok i posiekaną natkę pietruszki, makaron ląduje na patelni, dodajemy wodę z makaronu a następnie serek wiejski i mieszamy go ze wszystkimi składnikami i podajemy.