składniki dania:
ok.30g suszonych grzybów
oliwa
2 ząbki czosnku
pasta harrisa (pasta z czerwonych suszonych chilli)
ok.300 g pieczarek
świeże zioła u mnie tymianek
ok.300g makaronu u mnie farfalle
cytryna (sok i zesty)
świeża natka pietruszki
ok.200g serka wiejskiego
wykonanie:
Suszone grzyby wkładamy do szklani i zalewamy wrzątkiem w takim stopniu aby w całości je zakryć, odstawiamy na bok. Wlej ok. 3 łyżek oliwy na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę harrisa. Po chwili gdy czosnek się podsmaży dodaj pieczarki i podsmaż je. Następnie dodaj suszone grzyby wraz z wywarem. Dodaj listki tymianku podsmaż wszystko mieszając co jakiś czas. Teraz mamy czas na ugotowanie makaronu, należy zrobić to ze wskazaniami producenta, zajmuje to kilka minut. Grzyby po usmażeniu musimy zblendować na pożądana przez nas papkę, gdy warsz jest zbyt gesty można dodać trochę wody z gotowania makaronu w celu rozrzedzenia go. Po zmiksowaniu nasz farsz ląduje z powrotem na patelni , dodajemy do niego dwie chochle wrzącej wody z makaronu z dodatkiem oliwy i często mieszamy, doprawiamy do smaku. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go zostawiając pół szklanki wody z gotowania a następnie dodajemy do niego zesty z cytryny, sok i posiekaną natkę pietruszki, makaron ląduje na patelni, dodajemy wodę z makaronu a następnie serek wiejski i mieszamy go ze wszystkimi składnikami i podajemy.