Copyright 2025 - Custom text here

 

farfalle z grzybami

składniki dania:

ok.30g suszonych grzybów

oliwa

2 ząbki czosnku

pasta harrisa (pasta z czerwonych suszonych chilli)

ok.300 g pieczarek

świeże zioła u mnie tymianek

ok.300g makaronu u mnie farfalle

cytryna (sok i zesty)

świeża natka pietruszki

ok.200g serka wiejskiego

 

wykonanie:

Suszone grzyby wkładamy do szklani i zalewamy wrzątkiem w takim stopniu aby w całości je zakryć, odstawiamy na bok. Wlej ok. 3 łyżek oliwy na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę harrisa. Po chwili gdy czosnek się podsmaży dodaj pieczarki i podsmaż je. Następnie dodaj suszone grzyby wraz z wywarem. Dodaj listki tymianku podsmaż wszystko mieszając co jakiś czas. Teraz mamy czas na ugotowanie makaronu, należy zrobić to ze wskazaniami producenta, zajmuje to kilka minut. Grzyby po usmażeniu musimy zblendować na pożądana przez nas papkę, gdy warsz jest zbyt gesty można dodać trochę wody z gotowania makaronu w celu rozrzedzenia go. Po zmiksowaniu nasz farsz ląduje z powrotem na patelni , dodajemy do niego dwie chochle wrzącej wody z makaronu z dodatkiem oliwy i często mieszamy, doprawiamy do smaku. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go zostawiając pół szklanki wody z gotowania a następnie dodajemy do niego zesty z cytryny, sok i posiekaną natkę pietruszki, makaron ląduje na patelni, dodajemy wodę z makaronu a następnie serek wiejski i mieszamy go ze wszystkimi składnikami i podajemy.


 
 
Cześć !!! Zapraszam Cię do zapoznania się z moim serwisem w całości poświęcony jedzeniu. Znajdziesz tu wiele pomysłów na ciekawe posiłki i słodkości. Gotowanie to moja nowa pasja którą realizuje od ponad roku.
Można mnie znaleźć także w social mediach na instagramie  @kuchnia_solo.
 
f t g

© 2021 kuchnia–solo

Wszelkie prawa zastrzeżone.