składnik:
11 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml ciepłego mleka
530 g mąki pszennej
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać do nich cukier i zalać mlekiem wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i jogurt. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ugnieść ciasto by wyszło z niego powietrze i podzielić na równe części a następnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm uprzednio podsypując odrobiną mąki. Rozgrzać patelnię i smażyć na suchej powierzchni. Obserwować uważnie gdy pojawią się pęcherzyk powietrza przewrócić na druga stronę i jeszcze przez chwilę smażyć. Aby chlebek był mięciutki dłużej zaraz po zabraniu go z patelni posmaruj miękkim masłem z dodatkiem np.kolendry.