Copyright 2025 - Custom text here

 

składnik:

11 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

250 ml ciepłego mleka

530 g mąki pszennej

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

łyżeczka soli

 

wykonanie:

Drożdże rozdrobnić, dodać do nich cukier i zalać mlekiem wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i jogurt. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ugnieść ciasto by wyszło z niego powietrze i podzielić na równe części a następnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm uprzednio podsypując odrobiną mąki. Rozgrzać patelnię i smażyć na suchej powierzchni. Obserwować uważnie gdy pojawią się pęcherzyk powietrza przewrócić na druga stronę i jeszcze przez chwilę smażyć. Aby chlebek był mięciutki dłużej zaraz po zabraniu go z patelni posmaruj miękkim masłem z dodatkiem np.kolendry.

 

 

 


 
 
Cześć !!! Zapraszam Cię do zapoznania się z moim serwisem w całości poświęcony jedzeniu. Znajdziesz tu wiele pomysłów na ciekawe posiłki i słodkości. Gotowanie to moja nowa pasja którą realizuje od ponad roku.
Można mnie znaleźć także w social mediach na instagramie  @kuchnia_solo.
 
f t g

© 2021 kuchnia–solo

Wszelkie prawa zastrzeżone.